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Amended Design and Construction Standards FAQs

This supplement is issued as an update to Information Bulletin 2012-01 (MH) issued on
February 22, 2012, and provides additional information for commercial modular and
special purpose commercial modular (CM/SPCM) units manufactured on or after
March 31, 2012.

The supplement provides, in FAQ format, answers to questions received by Department
of Housing and Community Development (Department) staff. Questions or comments
regarding this announcement should be directed to Kevin Cimini, Manufactured and
Factory-built Program Manager at 916) 445-3338, or by electronic mail to
kcimini@hcd.ca.gov.
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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS
Information Bulletin 2012-01 (CM)
Supplement — May 16, 2012
2012 COMMERCIAL MODULAR DESIGN, INSPECTION AND APPROVAL

Q1.
A1,

Q2.

A2.

Q3.

A3.

Q4.
A4.

Qs.
AS.

ELECTRICAL

Is Dielectric testing required for Special Purpose Commercial Modular Units?
No.

ENERGY

For units not designed to be installed on a foundation, are they only required to comply
with the “envelope” energy requirements?

HCD’s interpretation of the regulations, and intent, is that CM’s not designed for a
foundation system must comply with the CEC for non-residential occupancies which
include:

e Section 144 — Prescriptive Requirements For Space-Conditioning Systems.

e Section 145 — Prescriptive Requirements For Service Water-Heating Systems.
e Section 146 — Prescriptive Requirements For Indoor Lighting.

e Section 147 — Requirements For Outdoor Lighting.

e Section 148 — Requirements For Signs.

HCD's research indicates that modular public school buildings comply fully with the
CEC and are designed and constructed in compliance with Climate Zone 14 regulation
requirements which satisfy the majority of possible placement locations in the State.
This occasionally means the HVAC system is larger than needed in most areas.
Additionally, orientation of the building is not a consideration; straight resistant heat is
not used; and, all buildings use heat pumps with emergency heat strips.

Will HVAC units with electric resistance heating as primary heating be allowed in the
future?
Electric resistant heating is not allowed.

Is HVAC required to provide 15cfm per occupant outside air?
Yes.

Are programmable thermostats required?
Yes.
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Q6.

AG6.

Q7.

AT7.

Q8.
A8.

Q9.

A9.

Does CA Energy Regulations, Part 6, Section 100(e)(2)(C) require unconditioned non-
residential buildings and process spaces to comply with Sections 119, 130 through 134,
143(c), 146, 147 and 1487

Yes.

Are T24 Load Calculations and sizing HVAC appropriately for each specific building on
a permanent foundation required?
Yes.

May T24 Load Calculations be run only once for repetitive buildings in a lease fleet?

As noted in Answer 1 above, CM’s in a leased fleet may have load calculations
performed based upon Climate Zone 14 and be calculated regardless of building
orientation. This would cover the majority of California. Buildings placed in Climate Zone
16 — would be required to be designed / constructed to the adopted standards.

Will an HCD inspection and new insignia be required on any CM unit modified for

compliance to a different Climate Zone?
Yes, such changes would be considered an alteration, and new documentation would
be required to be submitted validating the change.



