Appendix IX-M

Questions from Contract Management Workshops, April-May 2005

HOME Rental Requirements, Underwriting
Q:  Can we evict an over-income tenant?

A:  No, but they must pay higher rent:  30% of their adjusted income in fixed-unit projects and up to market rent for comparable units in “floating” unit projects.

Q:  What do you do when a very low-income tenant’s income exceeds the 50% limit but less than 80% of AMI?

A:  The rent may be increased up to the High HOME rent.  The unit is reclassified as a High HOME rent unit and the mixture of low and high HOME rent units may be temporarily out of compliance with the required percentage of very low-income HOME units.  The next available HOME unit of comparable size must be rented at or below the low HOME rent to a very low-income household.

Q:  Can rents lower than the maximum rent limits be charged?

A:  Yes, the High HOME rents and Low HOME rents are just the maximum rents that can be charged.

Q:  Who maintains the project reserves?

A:  The project owner.  Replacement and Operating Reserve withdrawals must be approved by HCD for CHDO projects and by State Recipients for State Recipient projects. 
Q:  Do you have to make deposits to the replacement reserves every year?

A:  Yes, fixed annual deposits are required according to the formula stated in the State Uniform Multifamily regulations, Section 8309.

Q:  In the case of combined HOME/tax credit funding, does HOME defer to TCAC for the developer fee limit?

A:  No, it’s the lower of the 2 maximum developer fees.

Q:  If tax credits are assisting more than 50% of the units, is Article 34 invoked?

A:  No, tax credits don’t invoke Article 34.

Q:  If the utilities are paid by the owner, can the owner charge the full rent?

A:  Yes.

Q:  How much can I rent a HOME unit for if the Section 8 contract rent is lower than the HOME rent?

A:  HOME allows you to charge up to maximum HOME rent.

Q:  If a tenant signed a lease agreement of less than 12 months, doesn’t that indicate that they are in agreement with less than 12 months?

A:  You would have to show that the tenant chose less than 12 months instead of a 12-month lease.

Q:  Does the replacement reserve stay the same throughout the years in the pro forma?

A:  Yes.

Q:  Is the replacement reserve capped at .6%?

A:  No, that’s the minimum. The rule is 0.6% of the construction cost, up to $600 per unit (or $500 per unit if the project is receiving permanent financing from CalHFA). This amount may be adjusted based on a third-party reserve study approved by HCD, covering the 55-year term of HCD assistance.
Q:  Are the contingency requirements minimums?

A:  Yes.  If HOME is providing construction financing, construction contingency is 5% of construction costs for new construction and 10% of construction costs for rehabilitation and conversion projects.

Q:  On the developer fee schedule, does “unit” mean only HOME units?

A:  No, it means all units.

Q:  Are supportive services coordinators included in operating expenses in the UMRs?

A:  Supportive service costs are not operating expenses in the UMRs definition of operating expenses.  That is, they are not treated the same as the essential expenses necessary to operate the project.  However, on-site supportive services coordination, the salary and costs to manage the supportive services in the project are included in operating expenses.  We consider this cost like other project expenses such as property management and maintenance.  When supportive services are present, the coordination of those services is a part of the project operations.

However, for purposes of testing whether the operating expenses of HOME projects satisfy the TCAC minimum operating expense schedule in the TCAC regulations, on-site service coordination is not included in operating expenses.  TCAC excludes taxes, reserves, and service amenities.  By deferring to the TCAC operating expense standards in the UMRs, we have also adopted the use of their standards when analyzing minimum costs.

Q:  In projects where there are several public funding sources, how do you divide the residual receipts among the funding sources?

A:  The Uniform Multifamily regulations, Section 8314 state that after the deferred developer fee, asset management, and partnership management fees are paid, 50% of the amount remaining may be distributed to the owner, and the other 50% is shared by the public agencies in the amount proportional to the agencies’ loan amounts. 
Q:  How do we report match to you?

A:  On the project set-up and project completion reports.

Q:  If we have match in this year’s application, will we receive points?

A:  Match isn’t a rating factor.

Q:  How to divide residual receipts when project has RDA and HOME funds? 

A:  Residual receipts are split proportionally between RDA and HOME based on the amount of money each one has invested in the project (if there are equal amounts, the receipts are split 50-50; if the split is 75/25 HOME/RDA, then the residuals are split between them in exactly that proportion).
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